Monday, January 23, 2012

First DIY

Selamat Semua! =)

The first DIY yg NIsa nak kongsi is the easy breezy rosette! Senang sahaja oke.
First time buat dah cantik.. Jom cuba!



1. Sediakan bhn-bhn seperti kat dlm gambar diatas.
-2 bulatan besar
- 1 bulatan kecil
- Puncher bulat besar, saiz dalam lebih kurang 3 atau 2 inci. Tapi kalau xde puncher pon takpe, kan boleh gunting.. plus, puncher mahal, xsemua org ade kan?
-Puncher kecik, saiz lbh kurg 1.5inci - again, kita boleh gunting aje, kan? ;)
-Kertas zig-zag, nanti sy buat template untuk sesiapa yg mahu oke?
-Gam Pistol/Glue gun - atau gam yg cepat melekat serta kuat.
-Pin untuk gam kat belakang. =)

2. Mula2, gunting kertas A4 yang ade garis tu.. gunting ikut solid line dan lipat dotted line..

3. Kita perlukan 2 strips untuk lengkapkan rosette ni..

4. Bila dah ade dua zig-zag strips, lekatkan hujung ke hujung supaya membentuk bulatan.




5. Step ke-lima pula, bila dah ade bulatan (kertas zig-zag yg dh jd bulat) ambil satu kertas bulat yang besar, . Dirikan bulatan tu macam dalam gambar, di atas kertas bulat besar td and then tolak ke dalam seperti arah anak panah tu.(mnkin xnampak yg saya letak atas kertas bulat putih coz bawahnye pon ade kertas putih)

6. Lepas tu, kertas zig-zag tu akan melekat cantik pada kertas besar tu mcm dlm gmbar. Kemaskan.

7. Akan jd mcm ni! =)

8. Bahagian belakang pula akan jd begini.. Nampk tak sy tertulis "back" terbalik.. hehehe



9. Ok, step seterusnya, untuk bhg depan atau atasnya, tampalkan satu lagi kertas bulat yg dah kita gunting siap2 td.. Sebelum tu, kalau nak senang, tulis lah terus atas kertas tu. Mcm dlm gmbar no 9 tu, Nisa tulis "father's of bride". hoho.. tulislah "bride's father" utk ayat yg lbh sedap.. Dan lain2.. (DJ, bestman, whatever)

10. Kemaskan. then akan jd mcm ni.. =)

11. Pusing bhg belakang and letakkan gam yg kuat (seperti gam untuk craft).

12. Cepat2 lekatkan pin.. Tapi dlm gambar tu Nisa guna pin baju sbb pin untuk rosette ni xbeli lagi..



Tadaa! Dah siap.. cubalah.. As for me, step sy berhenti setakat di nombor 10 sahaja. =)

Kalau xfaham, email lah saya okay, shf_nisa@yahoo.com

Take care!

2 comments:

Dell said...

oh ! creatifffnnnyyyaaaa !

Nisa said...

tq Dell..