Wednesday, February 8, 2012

SECOND DIY

Salam semua..

Kan dlm entri INI, Nisa ade ckp kabel hilang kan? hehehe, tadi trnampak ade kabel housemate kat tepi tv, so pinjam lah kejap.. hihi..

So hari ni nak post pasal bunga Yo-Yo..

Bunga Yo-Yo ni senang sgt nak buat, cantik and jugak cute.. Skrang ni bunga Yo-Yo ni tgah IN di kalangan b2b.. ramai yang buat handbouqet and some in hantaran dan hiasan lain..

Mantan2 b2b yang Nisa tau ade terima tempahan antaranya ialah Pn Intan Norazam dan juga Puan Nana..( check it out guys)

Even ramai yang dah tau, Nisa tetap nak tunjuk jugak DIY yang Nisa buat sendiri.. Huhu..
Mari tengok.. Hehehe


Step 1: Potong kain jadi bentuk square mcm dlm gambar.. Nisa tak ukur sebab main agak2 je.. Tapi dinasihatkan semua, ukur dulu supaya ukuran semua bunga cantik and sama gitu.. =)

Step 2: Lipat 2 macam dalam gambar.

Step 3: Lipat lagi 2 macam dalam gambar juga.

Step 4: Kain bahagian yang digunting berada di atas, gunting kain membentuk seperti kon..


Step 5: Gunting macam ni.

Step 6: Nanti akan dapat bentuk macam ni tau.

Step 7: Bukak and akan dapat bulatan macam ni.

Step 8: Dgn bahagian kain yg cantik mghadap ke atas, mulakan jahit jelujur di sekeliling tepi bulatan.


Step 9: Habiskan satu bulatan tu.. Pastikan benang tu benang yang kuat and cukup panjang.. Kalau xcukup nanti, haruuu... ahahaha.. Bila da siap, akan dapat bunjut macam ni..

Step 10: Ok, masa ni, masa untuk kemaskan bunga Yo-Yo kita.. tolak sikit kesan jahitan tu kedalam.

Step 11: Lepas dah kemaskan, tarik dan simpulkan kedua2 benang tu.

Step 12: Kemaskan ikatan benang.

Tadaaaaaa!!!

Dapatlah hasil begini, insya4l_l_l1 =) Saja upload gambar bunga Yo-Yo lain sebab Nisa punye kain kaler putih xbrape nampak sgt..And xletak button lagi.. Will definitely upload it later after dah letak button.. =)

Ni contoh dari heatherbailey..


Sampai sini dulu, Jaga diri semua.. =)

4 comments:

Nisa Dawi said...

suka bunga yoyo ni...pernah wat jgak..sekali..kehkehkeh

Nisa Shafie said...

tulah.. Nisa tgah nak buat bunga Yo-Yo yg kainnya bercorak untuk handbouqet nnti.. tapi tak jumpe fbrik yg sesuai =(

Nisa Dawi said...

erm....chiffon lawa kot..ce try..=)

Cik Saila said...

comelnya..saya pernah try tp xtau la kenapa xcantik mcm ni..huhu

saya b2b juga,saya follow awak :))