Thursday, February 16, 2012

Tips Untuk Hantaran

Bissmillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum semua..

As for today, I would like to share few things that I thought,, u know,, might be useful for those brides and grooms out there. These few tips for "HANTARAN", u guys probably already know bout it.. But, there's no harm to share or to read about it once again right? (Ececeh.. apsal aku ckp omputih ni..)

without wasting ur precious time from reading my karut marut babbles, let us start the real thing shall we? ( Nak ckp bahasa ibunda je boleh? HuhUhU.. )

1. BUDGET. <--- Nampak huruf besar disitu? Semuanya tentang budget kita ye. You and ur partner need to discuss brape korang punye budget. mende ni sgt lah penting. Kdg2 kite rase mende ni remeh, so beli je itu ini without having a proper planning kan? So kenelah bincang bersama2.

Cth: Nisa punye kasut, budget nye dalam RM150. So I wont buy shoes yg amount die lebih dr tu..
P/s: Ini hanya lah nasihat untuk mereka yang ingin berjimat cermat macam saya ye.. saya bajet ciput,, beselah.. Kenelah jimat cermat..

2. Bincang pulak dan tetapkan nak bagi berapa dulang berbalas berape dulang. Selalunya kita bagi nombor ganjil.. Pasal kenape nombor ganjil tu, Nisa tadak plak nak amik tahu sebelum ni.. lepas ni plak lah Nisa hupdet pasal itu ye..

Cth: 5 berbalas 7. 7 berbalas 9. 9 berbalas 11. Ade jugak yang buat 11 balas 13. Hamik ko!!
tapi xpernah dgr lagi lah orang buat 13 dulang berbalas 15 dulang.. Mak aihh.. Ni dah lebeyh.. Nak meriah pon janganlah sampai begitu.. Nanti takut ade unsur riak, dan menunjuk2.. Ustaz kata xbaik.. Tapi kalau yakin xde unsur riak and nak menunjuk xpe.. xde hal.. hehe (Saya nasihat je, peace y'all.. hehehehe)

3. Yang seterusnya, barulah berbincang dgn pasangan anda (yelah takkan pasangan pakcik anda pulak) apakah barangan yang sesuai untuk dijadikan hantaran..

Cth: Sireh junjung, manisan seperti kek dan cookies, jam, gadget, telekung, perfume, kemeja ngn tie, wallet ngan beg, handbag ngn kasut, kamera, laptop, dll lah.. Tapi kene disiplin sikit lah, pasal tadi kan kite dah buat bajet.. Huhu, kalau xikut bajet, maunya tunang Nisa nak Kawasaki Ninja untuk hantaran die.. huhu

4. Step seterusnya. Cari barang2 hantaran di waktu2 SALES. <---- Nampak x? SALES.
Diingatkan sekali lagi, yang bajet ciput macam saya je boleh ikut step ni.. Sebab time SALES bole dpt murah..

Cth: YES, MEGA SALES, NEW YEAR SALES, HARI RAYA SALES, CNY SALES, mana2 yg ade perkataan SALES..
Tapi kene pandai jugak ya, sbb kdg2 ade jugak kedai yang naikkan tag SALES tapi dorang dah markup kan harga barang2 dah.. (Sampai kite berbelah bahagi and pikir,, "ermm mcm rugi jek kalau x beli skarang.."

So, as for me, itu je yang paling penting untuk hantaran ni.. Correct me if I'm wrong okeh..

Mende lain tapi related, macam "PERLUKAH MEMILIH BARANG HANTARAN SAMA KALER TEMA", Perlu ke?
It depends.. Kalau dah kamu hunting for the hantaran setahun sebelum, of course lah cukup masa untuk dptkan brg2 tu.. Haddoii.. Macam Nisa, mmg taklah..

So jawapan saya : Tak semestinya (sbb less than 3 bulan lg.. hakhakhak.. bole?? )
Cth lah kan, tema kaler purple, punye beli perfume white musk dr body shop sbb nak kaler same ngan kaler tema.. atlast nnati xsuka perfume tu sbb bau manis.. Contohnya...

Sebenarnya, kalau kaler ape2 kaler sekalipon, kalau dah org tu pandai gubah hantarannya, cantiklah hantaran tu nnti,, Sekarang dah bnyak aksesori dah nak cantikkan hantaran.. Dengan dulang2 yang sgt2 cantik, pinggan lah ape lah, bantal hantaran lah.. Sure canteknye kan? Kan?

Yo Yo Oor je Nisa ni..
Daaa..

3 comments:

Nisa Dawi said...

betul Nisa..setuju..
perkataan BUDGET, SALE...memang menarik-narik je perhatian ni...:P

anaztasias nora aira said...

rajine2 beli masa sale hehe !

SOULMATE is said...

salam perkenalan..
dah follow kamu :) hehe
http://soulmate-kami.blogspot.com/